فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1401)

نشریه گردشگری و توسعه
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مرتضی همتی آسیابرکی، سلمان نظری شیرکوهی*، علی آقابزرگی صفحات 1-17
    این پژوهش، با بررسی نیازهای مشتریان و الزامات فنی کارافزارهای گردشگری و در حقیقت با استفاده از رویکرد گسترش عملکرد کیفیت (QFD)، تلاش دارد الزامات فنی ای را شناسایی کند که نقش بیشتری در جلب رضایت کاربران این دست از کارافزارها دارند. به این منظور، با مرور ادبیات و مصاحبه و همچنین تهیه پرسش نامه هایی، الزامات فنی و نیازهای کاربران این حوزه شناسایی شده است. سپس، با روش نقشه شناختی فازی (FCM)، وزن این نیازها (به عنوان یکی از ورودی های روش QFD) مشخص و با ترسیم خانه کیفیت، هدف نهایی این پژوهش محقق شد که همان به دست آوردن وزن اهمیت الزامات فنی متناسب با نیازهای استخراج شده بود. این الزامات فنی عبارت اند از محیط شبکه، رابط کاربری، تجربه کاربری، امنیت، پایگاه داده، قالب بندی صفحات، ورودی صدا، ورودی دوربین، طراحی مدل ها، طراحی کنترل کننده، ابزار جست وجو، رابط برنامه نویسی کار افزار (API)، رتبه بندی، سیستم نظردهی، بهینه ‏سازی سایت برای موتورهای جست وجو (SEO)، نقش کاربران و محتوا که تمامی این اطلاعات به کمک تیم متخصص به دست آمده است. همان طور که نتیجه این بررسی نشان می دهد، در میان الزامات فنی، الزام فنی «محتوا» با درصد وزنی 1/8 بیشترین تاثیر را در جلب رضایت کاربران دارد. درواقع خروجی این بررسی راهنمایی برای ساخت یک کارافزار گردشگری با صرف کمترین هزینه ممکن است، به گونه ای که بیشترین میزان رضایت مشتریان را جلب کند.
    کلیدواژگان: کارافزارهای گردشگری، گسترش عملکرد کیفیت (QFD)، مزایای رقابتی، نقشه شناختی فازی (FCM)
  • محمدرضا حقی، احسان حیدرزاده* صفحات 19-36

    گردشگری شهری، در کنار تمام مزایای خود، در صورت عدم برنامه ریزی صحیح می تواند پیامدهای منفی متعددی بر محیط طبیعی و جامعه انسانی مقصد تحمیل کند. ازین رو، «پایداری» به یکی از الزامات برنامه ریزی گردشگری تبدیل شده است. پژوهش حاضر، با درک اهمیت این موضوع، تلاش کرده است راهبردهای تحقق گردشگری پایدار با محوریت اکوتوریسم را برای شهر خوانسار شناسایی کند. روش تحقیق حاضر توصیفی  تفسیری و مبتنی بر مطالعات اسنادی و پیمایش میدانی است. در ابتدا، متغیرهای مرتبط با موضوع از منابع معتبر داخلی و خارجی استخراج شده که ماحصل آن دستیابی به طیف جامعی از متغیرها در 13 بعد شامل محیط طبیعی، آلاینده ها و آسیب های اکولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی، حمل ونقلی، ظرفیت قابل تحمل شهر، بهداشت و سلامت، جاذبه های گردشگری، بنیان های جامعه محلی، زیرساخت های کالبدی گردشگری، زیرساخت های غیرکالبدی گردشگری و رضایتمندی از گردشگری بوده است. در ادامه، متغیرها برای اجرای مدل معادلات ساختاری آینده پژوهی در نرم افزار Micmac وارد شده اند و مقایسات زوجی میان متغیرها به روش دلفی و با مشارکت 15 کارشناس انجام شده است. یافته ها نشان می دهد متغیرهای «طرح ها و برنامه های بلندمدت توسعه گردشگری » و «وجود جاذبه های گردشگری، آثار تاریخی و حفاظت آن ها» بیشترین تاثیر را در تحقق گردشگری پایدار شهر خوانسار خواهند داشت و بنابراین راهبردهایی که اولویت بیشتری دارند باید بر مبنای آن ها تدوین شوند.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، آینده پژوهی، گردشگری پایدار، اکوتوریسم شهری، گردشگری مبتنی بر طبیعت، شهر خوانسار
  • سیمین تولایی*، حمید رخساری صفحات 37-61
    در چند دهه اخیر، محققان بر تشریح رفتار فضایی تحرک گردشگران در مقصدهای شهری تاکید داشته اند، به گونه ای که دستیابی به استراتژی های بهینه برای توسعه گردشگری شهری نیازمند شناخت قاعده معمول میان رفتار کاربران و فضای مقصدهای گردشگری است. هدف از این مطالعه شناسایی الگوی رفتار فضایی بازدیدکنندگان به منظور توسعه گردشگری در بافت تاریخی یزد است. در این پژوهش کاربردی، با روش توصیفی  تحلیلی، تحرکات بازدیدکنندگان در مجموعه بافت تاریخی شهر یزد ارزیابی شده است. به این منظور، از مجموع جامعه آماری سالانه گردشگران شهر یزد، با استفاده از روش کوکران، 360 گردشگر در محدوده بافت تاریخی شهر یزد تصادفی انتخاب و اطلاعات با روش پرسش نامه های مصاحبه ای و سیستم اطلاعات جغرافیایی  GISجمع آوری شدند. در مرحله تجزیه و تحلیل، از آزمون های تی دو نمونه مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، ضریب هم بستگی پیرسون و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. درنهایت، تحلیل الگوی فضایی تحرک بازدیدکنندگان در نقشه های شناختی آنان با روش چیدمان فضایی AGRAPH انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که شاخص میزان درآمد، ویژگی های سفر گردشگران از نظر ویژگی های فردی گردشگران؛ شاخص الگوی تحرک و ویژگی های فیزیکی مقصد و شاخص شدت پراکنش جاذبه ها/فعالیت ها بیشترین تاثیر را در تحرک فضایی بازدیدکنندگان بافت تاریخی شهر یزد داشته اند. درنهایت، با توجه به نقشه های شناختی بازدیدکنندگان، هفت الگوی رفتار جابه جایی فضایی در مقصد شناسایی شد. براساس الگوی نهایی، گره مجموعه امیرچخماق بهترین شرایط را در بافت تاریخی شهر یزد دارد.
    کلیدواژگان: الگوی فضایی، چیدمان فضا، گردشگری شهری، بافت تاریخی، شهر یزد
  • مهدی باصولی*، سعیده درخش، احمد پهلوانیان، وحیده حکمت صفحات 63-78
    رسانه ها در عصر حاضر، بیش از هر زمان دیگر، در رفتار جامعه مخاطب تاثیر دارند. پیام ارسالی آن ها می تواند به شیوه های گوناگون تفسیر شود. بسیاری از مقاصد گردشگری از رسانه برای جذب گردشگر و توسعه مقصد استفاده می کنند. یکی از رسانه های محبوب، در حوزه گردشگری، تلویزیون است که می تواند، با ارسال تصویر و صدا و حرکت، ویژگی ها و جاذبه های یک مقصد گردشگری را به خوبی منعکس کند. برای آن که پیام بتواند بدین منظور کارآمد و اثربخش طراحی شود، باید ویژگی های آن متناسب با هدف معرفی مقصد تعریف شود. این تحقیق، با هدف تبیین این ویژگی ها برای رسانه تلویزیون، با رویکرد کیفی  کمی و با استفاده از نگاشت شناخت فازی FCM انجام شده است. با انجام مطالعات اسنادی و مصاحبه با خبرگان حوزه گردشگری و رسانه، هشت عامل شناسایی شد و با استفاده از نگاشت شناختی فازی ارتباط آن ها تبیین و اهمیت هریک در برآورده ساختن هدف تحقیق بررسی شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که سه ویژگی آموزش و آگاه سازی گردشگران با تاکید بر نقش تبلیغی و خبری، ایجاد برنامه های نمایشی تلویزیونی با موضوع گردشگری و درگیرسازی گردشگر با تصویر یک مقصد و درنهایت انتخاب آن مقصد از سایر ویژگی ها اهمیت بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: رسانه، ویژگی پیام، مقصد گردشگری، نگاشت شناخت فازی، تلویزیون
  • حامد خان زاده، فرج الله رهنورد*، ناصر بامداد، سید مجتبی محمودزاده صفحات 79-98

    یکی از اصلی ترین شاخص های سنجش توسعه گردشگری شهرها رقابت پذیری آن ها است که در توسعه عمومی گردشگری کشور نیز نقش بسزایی ایفا می کند. هدف این پژوهش سنجش رقایت پذیری گردشگری شهرهای ایران با در نظر گرفتن مدیریت مقصد به منزله متغیر تعدیل گر است. در این پژوهش، با بهره گیری از رویکردی پیشرونگر و مبتنی بر قابلیت های شهرهای ایران برای توسعه گردشگری، ابتدا مدل مفهومی اولیه مبتنی بر ادبیات تحقیق احصا شد و سپس پرسش نامه تدوین شده با دیدگاه های خبرگان دانشگاهی بازنگری و اصلاح شد. سپس، این پرسش نامه به راهنمایان گردشگری مجرب داده شد تا مدل مفهومی با روش تحلیل مسیر مبتنی بر PLS از نظر کمی آزموده شود. نتایج تحقیق نشان داد که رقابت پذیری گردشگری شهرهای ایران در هیچ یک از شاخص های تدوین شده رقابت پذیری مبتنی بر قابلیت شامل استانداردهای گردشگری، ظرفیت رشد گردشگری، رقابتی بودن بنگاه های گردشگری و گردشگری آینده نگر در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و نمرات کسب شده در تمامی شاخص ها کمتر از میانگین یعنی عدد 3 است. همچنین، درخصوص رقابت پذیری گردشگری شهرهای ایران، نقش تعدیلگری مدیریت مقصد بر متغیر شرایط تقاضا تایید شد، ولی درخصوص سایر متغیرها رد شد.

    کلیدواژگان: گردشگری، رقابت پذیری، مدیریت مقصد، شهر و ایران
  • فائزه توسلی آرا، غلامرضا طلیسچی*، سید جلیل موسوی، ناصر رضائی صفحات 99-114

    تاثیر مولفه های معمارانه و درک و تفسیر گردشگران از شرایط، فرایندها و پیامدهای روند شکل گیری مقصد بسیار مهم است. این مطالعه با بهره گیری از رویکردی کیفی با هدف فهم تصویر ذهنی گردشگران از اقامت گاه های سنتی کاشان در رسانه برخط تلاش کرد اهمیت بازنمایی مکان در این رسانه ها و طراحی مدل برای آن را تبیین کند. این پژوهش از نوع کیفی است و برای ارایه نظریه نهایی از رویکرد نظریه زمینه ای ابداعی کوربین و استراوس استفاده کرده است. داده های تحقیق از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 32 نفر از گردشگران داخلی و خارجی، راهنمایان مجرب گردشگری و کارشناسان تولید محتوا و مدیران اقامت گاه های سنتی و نیز مشاهدات میدانی گردآوری شد. داده ها براساس تحلیل ساختارمند نظریه زمینه ای و براساس کدگذاری باز، محوری و گزینشی تجزیه و تحلیل شدند. درنهایت، یافته های تحقیق ترسیم و در قالب مدلی پارادایمی متشکل از سه بعد شرایط، راهبردها و پیامدها ارایه شد. یافته های به‎دست آمده شامل 9 مقوله فرعی متشکل از فضای مجازی، بازنمایی مکان محور، گردشگری فرهنگی، بستر جغرافیایی مقصد، عوامل مدیریتی، گردشگر، ارزیابی مکان، تعامل و تبادل برخط و ارتقای گردشگری معماری‎ است. مقوله اصلی این تحقیق تجربه با واسطه مکان است که مقولات فرعی را دربر می‎گیرد. مدل مفهومی برای توضیح روابط میان مقولات طراحی شد. شناخت مولفه ‎های معماری موثر در بازنمایی بناها با تبیین چگونگی شکل‎گیری تصویر ذهنی گردشگران از اقامت گاه‎های سنتی کاشان در رسانه ‎های برخط انجام شد. نتایج این مطالعه می تواند به متخصصان گردشگری و معماران در فهم ادراکات و نیازهای گردشگران از اقامت گاه‎های سنتی در رسانه های برخط کمک کند

    کلیدواژگان: تصویر مقصد، تجربه با واسطه مکان، بازنمایی مکان‎محور، رسانه برخط، معماری
  • فرشته قویدل، علی قلی پورسلیمانی*، سید محمود شبگو منصف، علیرضا فرخ بخت فومنی صفحات 115-129
    سودآوری مقاصد گردشگری به سبب بهره مندی از توریست‏های وفاداری که باز می‏گردند باعث شده که گردشگری به منزله یکی از بخش‏های پیشرو در اقتصاد جهانی شناخته شود که به شدت به منابع طبیعی و فرهنگی وابسته است و باید به صورت مسیولانه از آن ها بهره برداری شود. هدف پژوهش حاضر، کشف ابعاد مسیولیت اجتماعی مقاصد گردشگری استان گیلان از دیدگاه گردشگران و بررسی تاثیر آن ها در قصد بازدید مجدد و تاثیر اعتماد به مقصد و رضایت گردشگر درحکم میانجی و شهرت مقصد به منزله تعدیلگر در این رابطه است. پژوهش حاضر از نظر روش، از نوع ترکیبی متوالی اکتشافی است. در ابتدا و در مرحله کیفی تحقیق، با روش پژوهش داده بنیاد کلاسیک و از طریق مصاحبه عمیق با دوازده نفر از گردشگران و کدگذاری با نرم افزار مکس.کیو.دی.ای ابعاد مسیولیت اجتماعی مقصد شامل ابعاد اقتصادی، زیست محیطی، فرهنگی، قانونی و اخلاقی به دست آمد. سپس به همراه مدل مفهومی، که با مطالعه ادبیات داخلی و خارجی طراحی شد، از طریق پرسش نامه و با روش نمونه‏گیری غیراحتمالی در دسترس و گلوله برفی و به کمک 236 گردشگر داخلی و با استفاده از مدل‏سازی معادلات ساختاری به روش پی.ال.اس و با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس آزمون شدند. یافته‏ها نشان می‏دهد مسیولیت اجتماعی مقصد در قصد بازدید مجدد تاثیر مستقیم و معنی‏دار ندارد؛ اما این رابطه به صورت غیرمستقیم از طریق اعتماد به مقصد و رضایت گردشگر تایید شد. شهرت نیز در رابطه بین ابعاد زیست‏محیطی، فرهنگی، قانونی با اعتماد به مقصد و همچنین بعد اخلاقی با رضایت گردشگر نقش تعدیلگر دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد به مقصد، رضایت گردشگر، شهرت مقصد، قصد بازدید مجدد، مسئولیت اجتماعی مقصد
  • مریم غیاث آبادی فراهانی*، پیمان غفاری اشتیانی، هومن شبابی، شهربانو قلی پور فریدونی صفحات 131-144

    این تحقیق با هدف طراحی الگوی تاب آوری در صنعت گردشگری در مواجهه با بحران کووید 19 انجام شده است. روش پژوهش کیفی است که از روش نظری داده بنیاد استفاده شده است. برای این منظور، با استادان حوزه گردشگری و خبرگان صنعت گردشگری در استان مرکزی مصاحبه شد و، از مصاحبه 11 به بعد، تحلیل داده ها به کشف مفاهیم و مقوله های جدیدی منجر نشد. با وجود این، برای اطمینان از حصول اشباع نظری، 4 مصاحبه دیگر نیز انجام شد و داده های مربوط به آن ها تحلیل شد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و از نرم افزار اطلس تی آی برای کدگذاری مصاحبه ها استفاده شد. براساس یافته های این پژوهش، نوآوری در صنعت گردشگری و دیجیتال سازی این صنعت در شیوع بیماری کووید 19 به مثابه شرایط علی در تاب آوری صنعت گردشگری تاثیرگذار هستند، عوامل اجتماعی موجود در جامعه و استفاده از تجربیات مدیران خبره در حوزه صنعت گردشگری به منزله عوامل بسترساز، آموزش کارکنان و سیاست های انگیزشی و حمایتی به منزله عوامل مداخله گر در تاب آوری صنعت گردشگری، نقش رسانه ها و عوامل فردی در راهبردهای تاب آوری در صنعت گردشگری و توسعه اقتصادی به منزله پیامدهای تاب آوری در صنعت گردشگری استخراج و شناسایی شدند. در انتهای این مطالعه، توصیه هایی مدیریتی برای حل بسیاری از مسایل پدیدآمده در حوزه کسب وکار، که ناشی از شرایط فعلی است، اشاره شده است و همچنین درباره محدودیت ها و دامنه تحقیقات آینده نیز بحث شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، گردشگری، کووید 19
  • یحیی کمالی* صفحات 145-165
    هدف از پژوهش پیش رو شناسایی چالش های توسعه گردشگری پایدار در استان کرمان است. در این پژوهش، با روش تحلیل مضمون، از طریق مصاحبه نیمه سازمان دهی شده با متخصصان دانشگاهی و فعالان بخش خصوصی و مصاحبه های منتشرشده مدیران اجرایی در رسانه ها، تلاش شده است تا چالش های توسعه این صنعت شناسایی شود. نتیجه مرحله کدگذاری باز شناسایی 85 چالش توسعه گردشگری پایدار استان کرمان است. در مرحله بعد، مفاهیم به دست آمده از مرحله کدگذاری بار در هشت مضمون دسته بندی شده است:1. چالش های سیاست گذاری و برنامه ریزی، 2. چالش های مدیریتی و اداری، 3. چالش های حمل ونقل و ارتباطات، 4. چالش های هتلداری و اقامت، 5. چالش های تبلیغات و اطلاع رسانی، 6. چالش های زیرساخت ها و امکانات رفاهی و تفریحی، 7. چالش های آموزش و راهنمای گردشگران، 8. چالش های زیست محیطی. هریک از مضامین دربرگیرنده چالش هایی است که با یکدیگر قرابت مفهومی دارند و بعد خاصی از گردشگری پایدار استان کرمان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: گردشکر، گردشگری، گردشگری پایدار، توسعه، استان کرمان
  • زهرا صفازاده اول، علیرضا روستا*، داریوش جمشیدی صفحات 167-182

    اهمیت تصویر مقصد گردشگری برای محققان و متولیان در صنعت گردشگری روشن است. این اهمیت عمدتا به دلیل تاثیر در درک ذهنی گردشگران و رفتار منتج از آن (انتخاب مقصد) مورد توجه قرار گرفته است. همچنین زیرساخت‏ های گردشگری مستقیما در شکل‏ گیری تصویر مقصد و این تصویر در انتخاب مقصد تاثیر می‏گذارد. برای اطمینان از رضایت گردشگران و چگونگی تمایلات رفتاری بعدی آن‏ها، نیاز است تصویر مقصد پس از بازدید به‏منزله تسریع‏کننده‏ای برای بازاریابی مقصد ارایه شود. مقاله حاضر، با هدف بررسی تاثیر زیرساخت‏ های گردشگری در تصویر مقصد با هدف بازاریابی موثر، شناسایی ابعاد و مولفه‏ های زیرساخت‏ ها و روساخت ‏های گردشگری، همچنین تمایلات رفتاری آینده گردشگران با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی ‏ قراردادی نگاشته شده است. ابزار جمع ‏آوری داده ‏ها مصاحبه‏ های نیمه ‏ساختاریافته ‏ای است که با استفاده از روش نمونه ‏گیری هدفمند، از 10 نفر از مدیران دولتی و بخش‏ های خصوصی حوزه گردشگری گردآوری شده است. تحلیل داده ‏ها با نرم‏ افزار مکس کیودا انجام شده و با بررسی و دسته ‏بندی کدهای توصیفی حاصل از متون مصاحبه، 42 مقوله فرعی شناسایی شد. از بین این 42 مقوله فرعی، 13 مفهوم اصلی است که عبارت ‏اند از: تصویر مقصد گردشگری پیش از بازدید، تصویر مقصد گردشگری پس از بازدید، روساخت‏‏ ها و زیرساخت‏ های گردشگری (ارتباطات، دسترسی، جاذبه ‏های مقصد، عناصر اجتماعی، اقامت، خدمات، امکانات)، رضایت گردشگران، بازاریابی مقصد، انگیزه گردشگران و تمایلات رفتاری آینده گردشگران، با توجه به شباهت و قرابت معنایی آن‏ها حاصل شد، مفاهیمی که ممکن است در سیاست‏گذاری و درک بهتر و عمیق ‏تر این مفهوم به سیاست‏گذاران و متولیان امر یاری رساند و استفاده شود.

    کلیدواژگان: زیرساخت گردشگری، تصویر مقصد، رضایت گردشگر، تمایلات رفتاری گردشگر، بازاریابی مقصد
  • احسان مرزبان، مصطفی مرزبان* صفحات 183-202

    گردشگری موسیقی گونه ای از گردشگری فرهنگی است که با افزایش چشمگیر حجم بازار آن، در دهه اخیر، مورد توجه پژوهشگران و فعالان عرصه گردشگری در جهان قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل ساختاری عوامل کلیدی موثر در ارتقای گردشگری موسیقی در استان بوشهر (به منزله مورد مطالعه) است. همچنین، اولویت عوامل یادشده از دیدگاه گردشگران ورودی تبیین شده و زیرساخت ها و امکانات لازم برای ارتقای جذابیت رویدادهای موسیقی محلی تحلیل شده است. از روش مطالعه کتابخانه ای، مصاحبه با خبرگان و توزیع پرسش نامه میان گردشگران برای گردآوری داده ها و از رویکرد تحلیل ساختاری (نرم افزار میک مک) و روش های آماری (آزمون فریدمن) و نیز تحلیل محتوا برای تجزیه وتحلیل داده ها و تبیین یافته ها بهره گیری شده است. نتایج تحلیل ساختاری نشان می دهد «فرهنگ، مراسم و آیین های ویژه جامعه میزبان»، «شفافیت و کارایی فرایندهای اقتصادی و مدیریتی»، «همسویی نوع موسیقی با تصویر گردشگر از مقصد» و «بازاریابی و جلب توجه رسانه ای» اثرگذارترین عوامل در افزایش جذابیت رویدادهای موسیقی برای مخاطبان و کنشگران به شمار می روند. همچنین، اهمیت و اولویت هریک از عوامل کلیدی شناسایی شده شامل «میراث فرهنگی ملموس و ناملموس» و «امکانات و زیرساخت های موردنیاز» از دیدگاه گردشگران فرهنگی ارزیابی شده است. درنهایت، زیرساخت ها و امکانات مورد نیاز برای توسعه گردشگری موسیقی در استان بوشهر در قالب چهار بعد اصلی «فرهنگ جامعه میزبان»، «مدیریت رویداد موسیقی»، «اقامتگاه» و «حمل و نقل» شناسایی و پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی، گردشگری موسیقی، تحلیل ساختاری، بوشهر
  • جواد براتی* صفحات 203-214
    از جمله آثار منفی پیامدهای خارجی دوره‏ های پیک در مقاصد گردشگری، کاهش تقاضای سفر ناشی از اثر ازدحام است. در این پژوهش، با هدف بررسی اثر ازدحام در گردشگری شهر مشهد، دوره زمانی نوروز 1398 بررسی شده است. روش شناسی پژوهش بر اساس ترکیب داده‏ های پیمایشی نوروز 1398 و داده‏ های ثبتی فصل بهار و نوروز 1390 تا 1398 است و بر مدل‏ سازی ریاضی مطالعه پروس استوار است. نتایج پژوهش گویای وجود اثر ازدحام قابل ملاحظه در تعطیلات نوروزی شهر مشهد است؛ به طوری که با وجود سرمایه‏ گذاری‏ های گسترده در گردشگری این شهر و سهم بسیار تاسیسات گردشگری (در مقایسه با کل کشور)، همچنان این تاسیسات در دوره‏ های پیک گردشگری پاسخ گوی نیاز تمامی گردشگران نیست. با وجود این که اثر ازدحام در ایام نوروز 1398 در مشهد چشمگیر است (حدود 24 درصد از کل نفرشب اقامت گردشگری صورت گرفته در این شهر)، انتظار می‏ رود این اثر برای دیگر ایام سال بسیار کمتر باشد. ازاین رو، سوق یافتن سرمایه‏ های بیشتر برای ایجاد تاسیسات گردشگری (به ویژه واحدهای اقامتی) راهکاری مفید در جهت کاهش اثر ازدحام قلمداد نمی شود.
    کلیدواژگان: اثر ازدحام، انتقال زمان سفر، گردشگری، شهر مشهد
  • حسن دلیری* صفحات 215-230
    تاسیس مناطق آزاد تجاری صنعتی در دنیا اغلب سبب توسعه و آبادانی مناطق پیرامون خود شده است. یکی از مهم ترین بخش هایی که تاسیس منطقه آزاد می تواند در آن موثر باشد گردشگری است. مناطق آزاد تجاری صنعتی با توجه به ساختار قانونی حاکم بر آن ها و سهولت در تجارت بین المللی، قادرند گردشگری را توسعه دهند و از این طریق سبب توسعه و پیشرفت پیرامون خود شوند. منطقه آزاد انزلی یکی از مهم ترین مناطق آزاد کشور و تنها منطقه آزاد در ساحل دریای خزر است که در سال 1384 تاسیس شد. با توجه به اهمیت منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی و اهداف مطرح شده برای آن، این مطالعه به بررسی اثر تاسیس منطقه آزاد انزلی بر توسعه گردشگری در استان گیلان پرداخته است. در این مطالعه، به منظور پاسخ به این سوال از روش کنترل ترکیبی استفاده شده است. با توجه به نتایج حاصل از اجرای روش کنترل ترکیبی، تاسیس منطقه آزاد انزلی اثر مثبت و معناداری بر توسعه ارزش افزوده گردشگری در استان گیلان داشته است؛ به گونه ای که نتایج شبیه سازی شده در مقایسه با حالتی که اگر منطقه آزاد انزلی تاسیس نمی شد نشان دهنده آن است که تاسیس منطقه آزاد انزلی باعث شده سرانه ارزش افزوده گردشگری در استان گیلان بیش از 30 درصد افزایش یابد. به عبارت دیگر، درصورت تاسیس نشدن منطقه آزاد انزلی در سال 1384، درحال حاضر سرانه ارزش افزوده گردشگری در استان گیلان، تقریبا 70 درصد مقدار کنونی بود.
    کلیدواژگان: منطقه آزاد، انزلی، گردشگری، کنترل ترکیبی، توسعه منطقه ای
  • سارا محمدی*، عبدالهادی درزیان عزیزی، نیلوفر هادیان فر صفحات 231-247
    موفقیت در گردشگری نیازمند استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی برای دسترسی به بخش های هدف و مرتفع کردن نیازهای مصرف کنندگان این صنعت روبه رشد است. یکی از این ابزارهای نوین بازاریابی تلفن همراه است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر بازاریابی تلفن همراه در نیات رفتاری گردشگران با توجه به نقش میانجی ارزش ویژه برند مقصد گردشگری است. این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و، از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی  هم بستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل گردشگران بازدید کننده از دو شهر اصفهان و شیراز است که 293 نفر از گردشگران به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و بررسی شدند. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن توسط شاخص میانگین واریانس استخراج شده به تایید رسید. داده های پژوهش از طریق پرسش نامه های استاندارد الکترونیکی به دست آمد و با استفاده از نرم افزارهای Spss22 و Smart-PLS3 تجزیه وتحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل داده با تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که بازاریابی تلفن همراه در نیات رفتاری گردشگران و ارزش ویژه برند مقصد گردشگری و نیز ارزش ویژه برند مقصد گردشگری در نیات رفتاری گردشگران تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین، نتایج نقش میانجی ارزش ویژه برند مقصد گردشگری را در این تاثیرگذاری تایید کرد. براساس نتایج پژوهش، بازاریابی تلفن همراه به منزله یکی از ابزارهای نوین و اثربخش بازاریابی می تواند به طور خاص برای ارتقای مقاصد گردشگری و تاثیرات مطلوب در رفتار گردشگران استفاده شود. این نتایج می تواند برای مدیران و بازاریاب های مقاصد گردشگری مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: بازاریابی تلفن همراه، نیات رفتاری گردشگران، ارزش ویژه برند مقصد گردشگری
  • محمدمهدی پورسعید*، مهدی کاظمی، فاطمه طاهری آزاد صفحات 249-262
    تریپ ادوایزر یکی از وبگاه های مشهور حوزه گردشگری است که گردشگران داوطلبانه نظریات خود را در آن با دیگران به اشتراک می گذارند. تحلیل و بررسی این نظریات، راهکاری نوین برای مدیران کسب وکارها و بازاریابان به منظور افزایش کیفیت و بهبود خدمات به گردشگران است. هدف از انجام این پژوهش، تحلیل نظریات گردشگران درباره رستوران های ایرانی با بررسی نظریات ثبت شده گردشگران در سایت تریپ ادوایزر است. این تحقیق برحسب نتیجه کاربردی، با توجه به هدف، از نوع اکتشافی و به لحاظ نوع داده های استفاده شده کیفی است. برای جمع آوری نظریات گردشگران از این سایت، رستوران هایی که بیشترین امتیاز را از گردشگران کسب کرده اند از شهرهای اصفهان، شیراز، کرمان، تبریز و رشت انتخاب شدند. در تحقیق حاضر برای جمع آوری و بررسی داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. نتایج تحلیل محتوای 200 داده جمع آوری شده به شناسایی هفت مقوله (جاذبه های رستوران، جاذبه های غذایی، کیفیت ادراک شده، زمان انتظار ادراک شده، ادراکات ذهنی، هویت یابی با مقصد، و آوازه برند) از هجده مفهوم (جاذبه های محیطی، جاذبه های احساسی، جاذبه های قیمتی، خلق تجربه ای منحصربه فرد، تضمین سلامتی، طعم و کیفیت مطلوب، کیفیت روابط نیروی انسانی، کیفیت ارایه خدمات، کیفیت مشتری مداری، زمان انتظار در صف، زمان انتظار حین و قبل از دریافت غذا، نگرش گردشگران، تصویر غذایی مقصد، نمادگرایی فرهنگی، اعتبار اجتماعی کسب شده، شهرت رستوران، شهرت غذا، و مشاهیر) منجر شد.
    کلیدواژگان: گردشگری غذا، تحلیل نظریات، رستوران های ایرانی، سایت تریپ ادوایزر
  • ارشک مسائلی*، یزدان سیف، علیرضا رحیمی، علی پورعزیزی صفحات 263-275
    ویروس کووید 19 و بیماری کرونا به جهان اثبات کرد که فجایع همه گیر رخ داده در گذشته امکان وقوع در آینده را دارند. لذا، با توجه به عدم امکان پیشگیری قاطع، بایستی تا سرحد امکان تاثیرات منفی آن در جامعه در حوزه های اقتصادی - اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کمتر شود. در غیاب اطلاعات و آمار کافی برای بررسی اثرگذاری کرونا در صنعت گردشگری و تاثیرات اقتصادی آن، می توان از جداول داده - ستانده و تغییرات میزان ورود گردشگر خارجی استفاده کرد. طی شش ماهه ابتدای سال 1399، قریب به 96 درصد کاهش ورود گردشگر در مقایسه با دوره مشابه وجود داشته است که برآوردهای تحقیق نشان می دهد 13/1 درصد کاهش مستقیم، غیرمستقیم و القایی تولید ناخالص داخلی را به همراه خواهد داشت. نتایج نشان می دهد که «خدمات عمده فروشی و خرده فروشی» و «خدمات پشتیبانی و کمکی حمل ونقل»، به دلیل قدرت انتشار بالای یک و حساسیت پراکندگی کمتر از یک، دارای پیوندهای پسین قوی است و «خدمات حمل ونقل با راه آهن، آبی و هوایی» و همچنین «خدمات دینی و مذهبی»، به دلیل قدرت انتشار کمتر از یک و حساسیت پراکندگی بیشتر از یک، دارای پیوندهای پیشین قوی هستند.
    کلیدواژگان: اقتصاد، داده- ستانده، کووید 19، گردشگری، همه گیری
  • محمد سلیمانی، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی* صفحات 277-294

    گردشگری در وهله اول فعالیتی انسانی است که مسافرت از مبدا به مقصد برای تفریح یا تجارت است. با شیوع ویروس کرونا در سال 2019، بیش از دو سال است که صنعت گردشگری جهان با رکودی بی سابقه مواجه شده است. توسعه گردشگری مجازی یکی از مهم ترین ابزارهای موفقیت در تجارت الکترونیک در دوران کروناست، هدف تحقیق حاضر طراحی مدل توسعه گردشگری مجازی در صنعت گردشگری ایران است. جامعه آماری (خبرگی) این تحقیق شامل تعدادی از خبرگان صنعت گردشگری است. تعداد نمونه ها در این تحقیق 8 نفر بوده است که با استفاده از 2 روش غیراحتمالی هدفمند (قضاوتی) و روش گلوله برفی انجام شده است. روش تحقیق حاضر بهره گیری از استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد و رویکرد سیستماتیک است. بر این مبنا، مدل توسعه گردشگری مجازی در صنعت گردشگری ایران تبیین شده و، با بهره گیری از نظریه پردازی داده بنیاد، مدل نهایی شامل 13 مقوله و 37 مفهوم به دست آمده است.

    کلیدواژگان: گردشگری مجازی، توسعه گردشگری مجازی، صنعت گردشگری ایران
  • منصور مرادی، علی باصری*، محمود سید، محمدهادی منصوری لکورج صفحات 293-306

    در تعاریفی که از گردشگری بیان شده است، مطالعه و شناخت بشر در کانون توجه آن قرار دارد و بیشتر پژوهش ‏های انسان‏ شناسان درباره نوع بشر به فرهنگ باز می‏گردد. اگر فرهنگ را هر صورتی از رفتار اکتسابی و غیرغریزی درنظر بگیریم، این مقاله به توصیف و تبیین این رفتار در قلمرو پژوهش در مواجهه با موضوع پژوهش با تمام تاثیرات فرهنگی و اقتصادی می ‏پردازد. بررسی سیر تغییرات گردشگری در نیم سده اخیر و بازسازی معنایی آن و تغییرات حاصل از رواج گردشگری در حوزه ‏های ذکرشده، مسیله مهم و ضرورت انجام این پژوهش است که نیازمند پشتوانه نظری قوی و مبتنی بر اتخاذ رویکردی پارادایم تفسیرگرایی است که در آن از رویکرد امیک استفاده می‏شود و بدین‏وسیله کمک می‏ کند تا نحوه درک و تفسیر مردم سرزمین موردمطالعه از تاثیرات گردشگری در توسعه جامعه محلی بررسی شود. پژوهش با روش کیفی انجام شده و از رویکرد مردم‏نگاری به‏منزله روش عملیاتی پژوهش و از رویکرد نظریه زمینه‏ای به ‏منزله روش تحلیل داده ‏ها استفاده شده است. یافته‏ ها در قالب هفت مقوله عمده و یک مقوله هسته، یعنی رویکرد موثر به گردشگری پایدار، بیان می ‏شود. بر اساس این مقوله، حوزه‏ هایی از گردشگری در قلمرو پژوهش از حالت انبوه خارج شده و در مسیر نیل به وضعیت گردشگری پایدار است.

    کلیدواژگان: تغییرات گردشگری، رویکرد فرهنگی و اقتصادی، گردشگری انبوه، گردشگری پایدار‏، توسعه محلی
  • حسن مومن، ناصر بیات*، یوسف علی پور صفحات 307-320

    منطقه طرقبه و شاندیز مشهد به دلیل قرارگرفتن در برنامه ریزی توسعه گردشگری و اشتهار به منزله هدف گردشگری با حجم انبوه حضور و ورود گردشگر مواجه بوده و این موضع ضمن فراهم کردن فرصت های مختلف، مشکلاتی را در زمینه های گوناگون ازجمله مسایل انتظامی برای ساکنان محلی فراهم کرده است. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مدیریت انتظامی تفرجگاه های پیراشهری بر رضایتمندی ساکنان محلی مناطق طرقبه و شاندیز مشهد انجام می شود و از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و برحسب نحوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری جمعیت هجده ساله و بیشتر منطقه است که برابر نتایج آخرین سرشماری برابر با 48520 نفر بودند. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای است. ابزار تحقیق پرسش نامه بوده و به منظور ارزیابی روایی پرسش نامه از روایی صوری و همچنین روایی سازه و برای تایید پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شده و درنهایت از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس برای آزمون فرضیات استفاده شده است. یافته های نشان می دهند که اقدامات پلیس در پیشگیری از جرم، کنترل و مقابله با جرم، مدیریت ترافیک و حمل ونقل جاده ای و درنهایت اقدامات پلیس در نظارت بر عملکرد اماکن تفریحی گردشگری، تاثیر مثبت و معناداری در رضایتمندی ساکنان منطقه طرقبه و شاندیز مشهد دارد. چنانچه اقدامات مدیریت انتظامی تلفیقی از اقدامات پیشگیرانه، مقابله ای و کنترلی، مدیریت ترافیک و نظارت بر حوزه های گردشگری باشد، می تواند رضایت ساکنان محلی را جلب کند.

    کلیدواژگان: مدیریت انتظامی، کنترل و مقابله با جرم، مدیریت ترافیک و حمل ونقل جاده ای، پیشگیری از جرم، طرقبه و شاندیز
  • حمید هاشمی، محمود ضیایی*، وجه الله قربانی زاده، محمود جمعه پور صفحات 321-332
    امنیت در همه اعصار ضرورتی اساسی در زندگی بشر بوده است. گردشگری و امنیت دو مقوله با تاثیرات متفاوت و متقابل اند. هیچ صنعتی همچون گردشگری به امنیت وابسته نیست؛ زیرا گردشگران هنگام انتخاب مقصد و اقامتگاه، عوامل امنیتی را در اولویت قرار می دهند. ازاین رو مدیریت مقصدها و اقامتگاه های بوم گردی برای دستیابی به امنیت پایدار با چالش های گوناگونی روبه رویند. این مقاله کاربردی ، به منظور شناسایی عوامل موثر در مدیریت امنیت مقصدها و اقامتگاه های بوم گردی و نیز معرفی چارچوب این عوامل طراحی و به روش پژوهش کیفی اجرا شد. برای کسب اطلاعات لازم، از دانش و تجربیات مدیران و چالش های میهمانان اقامتگاه های بوم گردی به روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد و تا حصول اطمینان از اشباع نظری ادامه یافت. گردآوری داده ها ازطریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با چهارده تن از خبرگان و تحلیل گفت وگوها به روش تحلیل مضمون با کمک از نرم افزار مکس کیودی ای انجام شد و برای کسب اعتبار به تایید رسید. از تحلیل مصاحبه ها، 342 مفهوم استخراج شد و طی مراحل کدگذاری، چارچوبی شش گانه از عوامل موثر در مدیریت امنیت اقامتگاه های بوم گردی شامل سازمان، افراد، فناوری، محیط زیست، تجربه ها و زمان حاصل شد. مدیران مقصدها و اقامتگاه های بوم گردی پایدار برای جلب رضایت میهمانان، به تامین امنیت و ایمنی از طریق برنامه ریزی، اجرا، بازرسی و تحلیل مداوم این عوامل شش گانه در بازه های زمانی نیازمندند تا ضمن برقراری آرامش و آسایش برای ذی نفعان، منافع اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی و بهره مندی از جاذبه های طبیعی و انسان ساخت را برای همگان فراهم سازند.
    کلیدواژگان: اقامتگاه بوم گردی، امنیت، ایمنی، توسعه پایدار، رضایت گردشگر، عوامل مدیریتی
  • لیلا میرقدر*، مرضیه حکمت صفحات 333-351
    جاذبه های معماری، به مثابه ذخایر ارزشمندی از فهم انسان از مکان، متنوع و گوناگون هستند که، با توجه به اقلیم، کارکرد و مواد و مصالح ساخته شده، جذابیت های فراوانی برای دیده شدن دارند. فهم تجربه ادراک شده بازدیدکنندگان فرایندی مهم در ادامه حیات جاذبه های معماری به منزله مقصد است. فهم این که مکان چگونه در بازدیدکنندگان و تجربه های آن ها تاثیر می گذارد بسیار ارزنده است؛ چراکه گردشگران و بازدیدکنندگان، با تحلیل تجربه خود، داوران نهایی قضاوت دیدار هستند. هدف تحقیق حاضر بررسی چگونگی تاثیر تجربه بازدیدکننده در مسجد جامع عتیق اصفهان به مثابه موزه معماری اسلامی  - ایرانی در توسعه گردشگری معماری و همچنین شناسایی عوامل موثر در تجربه است. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق بازدیدکنندگان مسجد جامع عتیق اصفهان هستند. برای تعیین تعداد نمونه تحقیق، تعداد 217 نفر به روش تصادفی ساده و براساس جدول مورگان به دست آمد. جمع آوری اطلاعات به وسیله پرسش نامه انجام و پایایی ابزار تحقیق با کسب آلفای 842/0 تایید شد. به منظور تحلیل داده ها، از آزمون هم بستگی اسپیرمن، رگرسیون و تحلیل عاملی در محیط نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج آزمون هم بستگی و رگرسیون نشان می دهد بین تجربه بازدیدکنندگان مسجد جامع عتیق و توسعه گردشگری معماری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و متغیر تجربه بازدیدکننده توسعه گردشگری معماری را پیش بینی می کند. همچنین، با استفاده از آزمون تحلیل عاملی، هشت عامل به منزله عوامل اثرگذار در تجربه بازدیدکننده و توسعه گردشگری معماری شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: تجربه بازدیدکننده، گردشگری معماری، مسجدجامع عتیق اصفهان
  • پارمیس زانیچ خواه، علی رضا رازقی* صفحات 353-373
    پذیرش رسمی میراث نظامی به منزله شاخه ای از میراث فرهنگی و لزوم حفاظت از ساختارهای یکپارچه با بستر فرهنگی  اجتماعی آن درپی بنیان گذاری کمیته علمی بین المللی ایکوموس در استحکامات دفاعی و میراث نظامی انجام شد. اثربخشی حفاظت از میراث فرهنگی به طور عام و میراث نظامی به طور خاص به ایجاد دانش و بینش اجتماعی درباره ارزش های میراثی وابسته است که متعاقبا می تواند به ارتقای کیفیت گردشگری میراث نظامی بینجامد. بر این اساس، تلاش پژوهش کیفی حاضر[1] بر این بوده است که در گام نخست، با رویکردی توصیفی  اکتشافی و با استناد به روش تفسیری  تاریخی، تحولات کالبدی  معنایی را بررسی و ارزش های عینی و محتوایی مترتب بر مجموعه قزاقخانه و میدان مشق تهران را به منزله یکی از مهم ترین مصادیق میراث نظامی مدرن در ایران بازشناسی کند و متعاقبا کیفیت حفاظت از این ارزش ها را به شیوه نگرش سنجی از دیدگاه دانشجویان دانشگاه هنر پردیس باغ ملی تهران، به منزله گروهی مطرح در گردشگری این مجموعه، ارزیابی کند. یافته های پژوهش ازطرفی حکایت از تثبیت جایگاه این مجموعه به منزله فضایی میراثی  نظامی در میان مخاطبان و گردشگران می کند و از طرف دیگر کیفیت شناخت و ادراک آنان از نظام ارزشی مترتب بر این مجموعه تاریخی و همچنین آگاهی ایشان از اقدامات حفاظتی آن را در سطح متوسط رو به پایین ارزیابی می کند. با تعمیم این نتایج می توان دریافت که تدوین و اجرای راهکارهایی، به منظور بالا بردن آگاهی ذی مدخلان از ارزش های مرتبط به گونه های متنوع میراث نظامی، گامی موثر در حفاظت از این مجموعه و ارتقای کیفیت گردشگری آن است.
    کلیدواژگان: ارزش های میراث نظامی، حفاظت، گردشگری، قزاقخانه، میدان مشق، تهران
|
  • Morteza Hemmati-Asiabaraki, Salman Nazari-Shirkouhi *, Ali Bozorgi-Amiri Pages 1-17
    This study attempts to identify the technical requirements that have more effect on meeting customer satisfaction by examining the customer requirements and Tourism Mobile Applications (TMAs) technical requirements and in fact using the Quality Function Deployment (QFD) approach. In this regard, users’ technical requirements are identified by using literature review and experts’ interviews, as well as preparing different kinds of questionnaires. Then, the weights of these needs (as one of the inputs of QFD) are determined using fuzzy cognitive mapping (FCM) and, by drawing the house of quality, the final goal of this research can be achieved, which is to obtain the weight of the importance of the technical requirements according to the extracted needs. . These technical requirements include network environment, user interface, user experience, security, database, page layout, voice input, camera input, models design, controller design, search tool, API, ranking, ranking, commenting system, SEO, user roles, and content.. The results show that, “Content” has the greatest impact on meeting users’ satisfaction, by 8.1% weight percentage. In fact, the output of this survey is a guide to service providers to develop a TMA at the lowest possible cost which can increase customer satisfaction.
    Keywords: Tourism Mobile Apps, Quality Function Deployment (QFD), competitive advantages, Fuzzy Cognitive Mapping (FCM)
  • MohammadReza Haghi, Ehsan Heidarzadeh * Pages 19-36

    Today, tourism as an industry, in addition to all its advantages, without proper planning can impose several negative consequences on the natural environment and human community of the destination. Therefore, "sustainability" has become one of the requirements of tourism planning. The present study, understanding the importance of this issue, has tried to identify strategies for achieving sustainable tourism for the city of Khansar. The method of the present research is descriptive-interpretive and based on documentary studies and field survey. Initially, sustainable urban tourism variables were extracted from valid domestic and foreign sources, which resulted in achieving a comprehensive range of variables in 13 dimensions, including the natural environment, pollutants and ecological hazards, economic, social, managerial, transportation, tolerable capacity of the city, health, tourist attractions, the foundations of the local community, physical or non-physical infrastructures of tourism and satisfaction with tourism. Then, the variables are entered in the Micmac software to implement structural equations model with future research approach, and pairwise comparisons between variables are performed by Delphi method with the participation of 15 experts. The output of the model shows the most important Impressive and influential variables in the field of sustainable tourism in Khansar city, based on which the proposed strategies have been developed. Findings show that the variables of "long-term plans for tourism development" and "existence of tourist attractions, historical monuments and their protection" will have the greatest impact on the realization of sustainable tourism in Khansar city, and therefore strategies having priority, should be based on them.

    Keywords: urban tourism, Future research, Sustainable Tourism, Urban Ecotourism, Khansar
  • Simin Tavallaei *, Hamid Rokhsari Pages 37-61
    In recent decades; Researchers have focused on explaining the spatial behavior of tourist movement in urban destinations. So that; Achieving optimal strategies for the development of urban tourism requires understanding the usual rule between user behavior and the space of tourist destinations. The purpose of this study is to identify the pattern of spatial behavior of visitors in order to develop tourism in the historical context of Yazd. This applied research has been evaluated by descriptive-analytical method. and; From the total annual statistical population of tourists in Yazd city, 360 tourists were randomly selected using the Cochran method in the historical context and information was collected from interview questionnaires and GIS system. In the analysis stage, two independent sample t-tests, one-way analysis of variance, Pearson correlation coefficient and linear regression were used in SPSS software. Finally, the analysis of the spatial pattern of visitors' movement in their cognitive maps has been done with the AGRAPH spatial arrangement method. The results show that in terms of individual characteristics of tourists; Income rate index, tourist travel characteristics; Movement pattern index and physical characteristics of the destination; The intensity of the distribution of attractions / activities had the most impact on the spatial movement of visitors to the historical context of Yazd. Finally, according to the cognitive maps of the visitors, seven patterns of space movement behavior in the destination have been identified. According to the final pattern, Amir Chakhmaq complex node has the best conditions in the historical context of Yazd.
    Keywords: Spatial Pattern, Space Syntax, urban tourism, Historical context, Yazd city
  • Mehdi Basouli *, Saeedeh Derakhsh, Ahmad Pahlavanian, Vahideh Hekmat Pages 63-78
    In today's world, the media is more influential than ever in the behavior of the target audience. The message sent by them can be interpreted in different ways. Many tourist destinations use the media to attract tourists and develop their destinations. One of the most popular media in the field of tourism is television, which can be a good reflection of the characteristics and attractions of a tourist destination by sending images, sound and movement. In order for the message to be designed to be efficient and effective in this regard, its features need to be defined in accordance with the purpose of introducing the destination. This research is aimed at explaining these features for television media with a qualitative-quantitative approach and using Fuzzy Cognitive Mapping (FCM). By conducting documentary studies and interviews with experts in the field of tourism and media, eight factors were identified and their relationship was explained using fuzzy cognitive mapping, and the importance of each in meeting the goal was examined. The findings showed that the three characteristics of educating and informing tourists were more important than other characteristics by emphasizing advertising and news exposure, creating TV shows on tourism and engaging tourists on the image of a destination, and finally choosing that destination. .
    Keywords: : Media, Message Feature, Tourism Destination, Fuzzy cognitive mapping, Television
  • Hamed Khanzadeh, Farajollah Rahnavard *, Nasser Bamdad, Seyed Mojtaba Mahmoudzadeh Pages 79-98

    One of the main indicators for measuring the development of tourism in cities is their competitiveness, which also plays an important role in the general development of tourism in the country. The purpose of this study is to measure Iran cities tourism competitiveness by considering destination management as a moderating variable. In this study, using a progressive approach based on the capabilities of Iranian cities for tourism development, first the initial conceptual model based on research literature was developed and then a questionnaire was reviewed and revised with the opinions of academic experts. This questionnaire was then provided to experienced tour guides in order to test the conceptual model with PLS-based route analysis method. The results showed that the competitiveness of tourism in Iranian cities is not in a favorable position in any of the indicators of competitiveness based on capability, including tourism standards, tourism growth capacity, competitiveness of tourism enterprises and futuristic tourism, and the scores obtained in all indicators are below average. That is, the number is 3. Also, regarding the competitiveness of tourism in Iranian cities, the moderating role of destination management on the variable of demand conditions was confirmed, but regarding other variables, it was rejected.

    Keywords: Tourism, competitiveness, destination management, city, Iran
  • Faezeh Tavasoliara, Gholamreza Talischi *, Seyed Jalil Mousavi, Nasser Rezaei Pages 99-114

    The effect of architectural components and tourists' perception and interpretation of the conditions, processes and consequences of the destination formation are of great importance. In this research, the destination is traditional accommodations that attract tourists' attention. We conducted this study using a qualitative approach; our aim was to understand the tourists' mental image of Kashan traditional accommodations in online media, and to explain the role of place representation in these media and design a model for it. We collected the research data through in-depth semi-structured interviews with 32 domestic and foreign tourists, experienced tour guides, content production experts and managers of traditional residences, as well as through our field observations. We applied Corbin and Strauss's innovative grounded theory to analyze the data and present the final theory. Based on this method and through open, centralized and selective coding, we draw the research findings and presented in the form of a paradigm model consisting of three dimensions of conditions, strategies and consequences. Our findings include 9 sub-categories, including cyberspace, place-based representation, cultural tourism, geographical base of destination, managerial factors, tourist, place evaluation, online interaction and exchange, and promotion of architectural tourism. The main category of this research is mediated experience of place, which includes sub-categories. We designed a conceptual model to explain the relationships between categories. Recognition of the effective architectural components in the representation of the buildings was rendered by explaining the formation of tourists' mental image of the traditional accommodations of Kashan in online media. The results of this study can help architects and tourism professionals to understand the tourists' perceptions and needs of traditional accommodations in online media.

    Keywords: destination image, mediated experience of place, place-based representation, Cyberspace, Media
  • Fereshteh Ghavidel, ALI Gholipour Soleimani *, Seyed Mahmoud Shabgoo Monsef, Alireza Farokhbakht Foomani Pages 115-129
    The profitability of tourism destinations due to the return of loyal tourists has made tourism one of the leading sectors in the global economy, which is highly dependent on natural and cultural resources and should be used responsibly. The purpose of this study is to explore destination social responsibility dimensions of tourism destinations in Guilan province from the perspective of tourists and to investigate its effect on revisit intention and the effect of destination trust and Tourists’ satisfaction as a mediator and destination reputation as a moderator in this regard, by using sequential exploratory mixed method. At the beginning and in the qualitative stage of research, the economic, environmental, cultural, legal and ethical dimensions of destination social responsibility obtained from classical Grounded theory research method throughIn-depth interview with 12 tourists and coded by using "MAXQDA" software, and then have been tested along with hypotheses which obtained from studying the Iranian and foreign literature, by non-probability sampling and snowball method through a questionnaire from 236 Iranian tourist samples and using structural equation modeling by "PLS" method and software "SPSS". Findings show that destination social responsibility does not have a direct and significant effect on revisit intention. But this relationship was indirectly confirmed through destination trust and Tourists’ satisfaction.. Reputation also has a moderating role in the relationship between environmental, cultural, legal dimensions with trust in the destination and also the ethical dimension with the Tourists’ satisfaction.
    Keywords: Destination reputation, Destination social responsibility, Destination trust, Revisit Intention, Tourists&rsquo, Satisfaction
  • Maryam Ghiasabadi Farahani *, Peyman Ghafari Ashtiani, Hooman Shababi, Shahrbanoo Gholipour Fereidooni Pages 131-144

    The main purpose of this study is to design a resilience model in the tourism industry in the prevalence of Covid 19 disease. The research method is qualitative and the statistical population is studied by senior managers of tourism industry in Markazi province. This study used interviews with 15 participants in senior positions in the tourism industry, so the method used is grounded theory, which is used to extract components from Atlas TI software. The content of the interview responses was analyzed, which resulted in 24 sub-themes that were further concentrated on the 6 main topics. The predominant sub-topics that emerged as a result of qualitative research included the need for economic, social, personal, technological, human resource management, and media roles to combat this crisis. This study critiques salient issues based on the arguments in the literature and reflects on the consequences of decision makers. The main implications of this study are set in terms of topics that add to the evolving theory of COVID-19 and the tourism industry. And managerial advice to solve many problems while learning the basics from the current situation. The limitations and scope of future research are also discussed.

    Keywords: Resilience, Tourism Development, Epidemic, Markazi Province
  • Yahya Kamali * Pages 145-165
    This research aims to identify the challenges of sustainable tourism development in Kerman province. Tourism as a multidimensional phenomenon has been growing steadily and increasingly. Kerman is the largest province of Iran with its diverse climate and attractions and has many advantages in the field of tourism. In this research, using themathic analysis method, through semi-organized interviews with academic experts and private sector activists and interviews of executives reflected in the media, an attempt has been made to identify the challenges of sustainable tourism development. The result of the open coding stage is the identification of 85 challenges for the development of sustainable tourism in Kerman province. In the next step, the concepts are categorized into eight themes. These themes are: 1) Policy and planning challenges 2) Management and administrative challenges 3) Transportation and communication challenges 4) Hotel and accommodation challenges 5) Advertising and information challenges 6) challenges of Infrastructure Welfare and recreational facilities 7) Challenges of education and tourist guidance 8) Environmental challenges. Each of this themes includes challenges that are conceptually related to each other and explain a specific dimension of sustainable tourism in Kerman province.
    Keywords: Tourism, Sustainable Tourism, Development, Kerman province
  • Zahra Safazade, Alireza Rousta *, Daryoush Jamshidi Pages 167-182

    The importance of the tourist destination image for researchers in the tourism industry is clear. This importance has been considered mainly due to its effect on tourists' mental perception and the resulting behavior (destination selection). On the other hand, tourism infrastructure directly affects the formation of the destination image and this image affects the choice of destination. In order to ensure the satisfaction of tourists and their subsequent behavioral purposes, it is necessary to provide a destination image after visiting as an expeditor for destination marketing. This paper aims to investigate the effect of infrastructure on destination image for effective marketing, identifying dimensions and components of tourism infrastructure and future behavioral intentions of tourists using conventional qualitative content analysis method. Data collection tools are semi-structured interviews that were collected from 10 government managers and the private sector in the field of tourism using purposive sampling method. Data analysis was performed with "MaxQDA" software and by examining and classifying the descriptive codes obtained from the interview texts, 42 sub-categories were identified. Out of these 42 sub-categories, 13 main concepts: Pre-visit destination image, post-visit destination image, tourism superstructures and infrastructure (communication, accessibility, attractions, social elements, accommodation, services and amenities tourist satisfaction, destination marketing, tourist motivation and Tourist’s behavioral intention were obtained according to their similarity and semantic similarity; Concepts that can help policymakers and stakeholders in policy making to better and deeper understanding of this concept

    Keywords: tourism infrastructure, destination image, Tourist Satisfaction, tourist's behavioral intentions, destination marketing
  • EHSAN MARZBAN, MOSTAFA MARZBAN * Pages 183-202

    Music tourism is a type of cultural tourism whose market size has increased significantly in the last decade and has been highly regarded by researchers around the world. The purpose of this study is to identify and analyze the key factors affecting the promotion of music tourism in Bushehr province (as a case). Also, the priority of these factors is explained from the perspective of incoming tourists. In addition, the infrastructure and facilities needed to enhance the appeal of local music events have been analyzed. Literature study method, interviews with experts and questionnaires were used to collect data and structural analysis approach (micmac software) and statistical methods (Friedman test) as well as content analysis were used to analyze the data and explain the findings. The results of structural analysis show that "culture, ceremonies and special rituals of the host society", "transparency and efficiency of economic and managerial processes", "alignment of music with the tourist image of the destination" and "marketing and media attention" are the most effective factors in increasing the attractiveness of Music events. Also, the importance and priority of each of the identified key factors, including tangible and intangible cultural heritage and the required facilities and infrastructure from the perspective of cultural tourists, have been evaluated. Finally, the infrastructure and facilities required for the development of music tourism in Bushehr province have been identified and proposed in the form of four main dimensions: "host community culture", "music event management", "residence" and "transportation

    Keywords: Cultural Tourism, music tourism, structural analysis, Bushehr
  • Javad Barati * Pages 203-214
    One of the negative effects on tourism destinations due to the externalities of peak periods is the reduction in travel demand because of crowding out. This study investigate the crowding out effect on tourism in Mashhad, the period of Nowruz 1398. The research methodology is based on the combination of survey data of Nowruz 2019 and registration data of spring and Nowruz 2011-2019, is based on the theoretical concepts and mathematical modeling of the Preuss (2011) study. The results of the research indicate the existence of a significant effect of crowding out in the Nowruz holiday in Mashhad. Despite the large investments in tourism in this city and the high share of tourism facilities in this city (compared to the country), still in peak periods of tourism, these facilities do not meet the needs of all tourists. Although the crowding out effect obtained during Nowruz 1398 in Mashhad is about 24% of the total number of stay-night tourists in this city, but this effect is expected to be much less than other day of year. Therefore, attracting more capital to build tourism facilities (especially accommodation units), cannot be considered as a useful solution to reduce the crowding out effect.
    Keywords: crowding out effect, time switching, Tourism, Mashhad
  • Hassan Daliri * Pages 215-230
    The establishment of free industrial trade zones in the world has often been able to lead to the development and prosperity of the surrounding areas. Tourism is one of the most important sectors affected by the free zone. Free trade-industrial zones, due to their legal structure and ease of international trade, can develop tourism and thus cause development and progress around the region. Anzali Free Zone is one of the most important free zones in Iran and the only free zone on the Caspian Sea coast, which was established in 2005. Considering the importance of the Anzali Free Trade Zone and the goals set for it, this study has investigated whether the establishment of the Anzali Free Zone has been able to have a positive effect on tourism in Gilan. in this study, to answer this question, Synthetic control methods have been used. According to the results of the implementation of the Synthetic control methods, the establishment of the Anzali Free Zone has had a positive and significant effect on the tourism value added in Gilan province. As the results of the simulated model show that compared to the situation where the Anzali Free Zone was not established, the establishment of the Anzali Free Zone has increased the per capita value added of tourism in Gilan province by more than 30%, in other words, if Non-establishment of Anzali Free Zone in 2005, currently the per capita value added of tourism in Gilan province was almost 70% of the current amount
    Keywords: Free zone, Anzali, Tourism, Synthetic control methods, Regional Development
  • Sara Mohammadi *, Abdolhadi Darzian Azizi, Niloufar Hadianfar Pages 231-247
    Success in tourism requires the use of new marketing tools to reach target segments and meet the needs of the consumers of this growing industry. This research aims to investigate the impact of mobile marketing on tourists’ behavioral intentions and destination brand equity. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population of the study includes tourists who have visited the cities of Isfahan and Shiraz that 293 of them were selected and examined by non-random sampling method. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach' alpha coefficient and its validity was confirmed by the average variance extracted. Research data were obtained through standard electronic questionnaires and analyzed using Spss22 and Smart-PLS3 software. The results of data analysis with structural equation modeling showed that mobile marketing has a positive and significant effect on tourists’ behavioral intentions and destination brand equity. It was also revealed that destination brand equity has a positive and significant effect on tourists’ behavioral intentions. Additionally, the mediating role of destination brand equity on the relationship between mobile marketing and tourists’ behavioral intentions was confirmed. According to the research results, mobile marketing as one of the new and effective marketing tools can be used specifically to promote tourism destinations and to affect tourists’ behavior. These results can be beneficial for managers and marketers of tourism destinations.
    Keywords: Mobile marketing, Tourists’ Behavioral Intentions, Tourism destination brand Equity
  • Mohammadmahdi Poursaeid *, Mehdi Kazemi, Fatemeh Taheri Azad Pages 249-262
    TripAdvisor is one of the most popular websites in the field of tourism where tourists voluntarily share their comments with others on this website. Analyzing these comments is a new solution for business managers and marketers to increase the quality and improve services to tourists. The purpose of this study is to analyze the comments of tourists about Iranian restaurants by examining the comments of tourists registered on the TripAdvisor website. This research is applied in terms of the achievement or result, is exploratory in terms of the purpose, and is qualitative with regard to the type of data used. To collect tourists' opinions from this site, the restaurants that have received the most points from tourists from each city of Isfahan, Shiraz, Kerman, Tabriz and Rasht were considered. The method used in this research to collect and review data is content analysis. The results of content analysis of 200 collected data lead to the identification of seven categories (restaurant attractions, food attractions, perceived quality, perceived waiting time, mental perceptions, destination identification and brand reputation) of eighteen concepts (environmental attractions, emotional attractions, price attractions, creating a unique experience, ensuring health, good taste and quality, quality of human resources, quality of service, quality of customer service, customer-oriented quality, waiting time, waiting time During and before receiving food, tourists' attitudes, food image of destination, cultural symbolism, gained social prestige, restaurant reputation, food reputation and celebrities).
    Keywords: Food Tourism, analyzing comments, Iranian restaurant, TripAdvisor website
  • Arashk Masaeli *, Yazdan Safe, Alireza Rahimi, Ali Pourazizi Pages 263-275
    COVID-19 and Corona disease have proved that the pandemic catastrophes happened in the past are probable to occur again. Therefore, concerning the impossibility of sustainable prevention, it is essential to minimize the pandemic consequences in the economic, social, cultural, and political aspects of society. In the absence of adequate intelligence and census in investigating the impact of Coronavirus on tourism and the consequent aftermaths, it is possible to utilize Input-Output tables as well as the variance of incoming tourists. In the first 2 quarters of the year 1399, there has been a 96% decline in incoming tourists than the equivalent period of last year. The research estimation indicates that it will result in a 13.1% direct, indirect, and induced decrease in GDP. The results demonstrate that the “wholesale and retail services” as well as “after-service and supportive transportation industry” with transmission dissemination power index higher than 1 and transmission dispersion sensitivity less than 1 have strong forward linkages and “railway, sea, and air transports” as well as “religious services” with transmission dissemination power index less than 1 and transmission dispersion sensitivity higher than 1 have strong backward linkages.
    Keywords: COVID-19, Economic, Input-Output Model, Pandemic, Tourism
  • Mohammad Soleimani, Gholamreza Hashem Zadeh Khorasgani * Pages 277-294

    Tourism is primarily a human activity that travels from origin to a destination for entertainment or business; Today, the development of tourism in the tourism industry is of great importance and has overshadowed various social and economic aspects. With the outbreak of the Corona virus in 2019, the world tourism industry has been facing an unprecedented recession for more than two years. The development of virtual tourism is one of the most important tools for success in e-commerce in the Corona era. The purpose of this study is to design a model for the development of virtual tourism in the Iranian tourism industry. The number of samples in this study was 8, which was done using 2 non-probability targeted methods (judgmental) and snowball method. This basis is the explanation of the virtual tourism development model in the Iranian tourism industry. In this regard, using the data theorizing of the foundation, the final model including 11 categories and 31 concepts has been obtained.

    Keywords: E-tourism, E-Tourism Development, Iran Tourism Industry
  • Mansour Moradi, Ali Baseri *, Mahmoud Seyed, MohammadHadi Mansouri Lakoraj Pages 293-306

    In the various definitions of tourism, human cognition and study are the focus of attention, and most of what anthropologists examine in human research is related to culture, and if culture is any form of behavior that is acquired And to be non-instinctive, this article also describes and explains this behavior in the field of research in the face of the subject of research with all the cultural and economic implications. The study of changes in tourism in the last half century and the semantic reconstruction of these changes and changes resulting from the prevalence of tourism in the mentioned areas is an important issue and the need for this research that requires strong theoretical support based on the approach of interpretive paradigm. The Emic approach is used to help examine the understanding and interpretation of the effects of tourism on the development of the local community. In the methodological dimension, the qualitative research method was used and the ethnographic approach was used as the operational research method and the grounded theory approach was used as the data analysis method. The research findings are expressed in the form of 7 major categories and one core category, ie an effective approach to sustainable tourism. Conclusion is based on this category; That areas of tourism in the field of research are out of the mass state and are on the way to achieving a sustainable tourism status

    Keywords: Tourism changes, Cultural, economic approach, Mass tourism, Sustainable Tourism, Local development
  • Hassan Momen, Naser Bayat *, Yousef Alipour Pages 307-320

    Torqabeh and Shandiz region has faced a large number of tourist arrivals in recent years due to its location in the tourism target area. This situation, while creating various opportunities, has provided problems for local residents in various fields, including law enforcement issues. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of the population is 18 years and older, which according to the results of the last census is equal to 48520 people and the number of sample size according to Cochran's formula is 384 people. Multi-stage cluster sampling method and research tool is a questionnaire. In order to evaluate the validity of the questionnaire from face validity and construct validity; Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used to confirm the reliability and structural equation modeling was used to test the hypotheses. Findings show that police actions in crime prevention, crime control and control, traffic management and road transport, and finally police actions in monitoring the performance of recreational-tourist facilities, have a positive and significant effect on the satisfaction of residents of Torqabeh and Shandiz districts of Mashhad. If the actions of the police are a combination of preventive, counter and control measures, traffic management and monitoring of tourism areas, it can satisfy local residents.

    Keywords: Disciplinary management, Crime control, confrontation, Traffic, road transport management, Crime Prevention, Torqabeh, Shandiz
  • Hamid Hashemi, Mahmoud Zeiaei *, Vajhollah Ghorbanizadeh, Mahmoud Jomepour Pages 321-332
    Security has always been a basic necessity in human life. Tourism and security are two categories with different and interactive effects, and no industry is as dependent on security as tourism. Because tourists prioritize security factors when choosing a destination and accommodation. Thus, the management of destinations and ecolodges faces various challenges to achieving sustainable security. This article was designed with a practical purpose and in order to identify the factors affecting the security management of destinations and ecolodges and also to introduce the framework of these factors. Research was implemented by qualitative method. To obtain the required information, the knowledge and experience of managers of ecolodges and the challenges of their guests, snowball were used as sampling method and continued until the theoretical saturation was ensured. Data collection was done through semi-structured in-depth interviews with 14 experts and analysis of conversations was done using thematic analysis and using MAXQDA software and was approved for validation. From the analysis of the interviews, 342 concepts were extracted and during the coding process, a sixfold framework of factors affecting the security management of ecolodges including organization, people, technology, environment, experiences and time was obtained. Managers of sustainable ecolodges need to provide security and safety to satisfy guests through continuous planning, implementation, investigation and analysis of these six factors over time. In order to provide peace and comfort for the stakeholders, to provide economic, socio-cultural benefits and enjoyment of natural and man-made attractions for everyone.
    Keywords: Ecolodge, management factors, safety, Security, sustainable development, Tourist Satisfaction
  • Leila Mirghadr *, Marzieh Hekmat Pages 333-351
    Architectural attractions, as valuable resources of human understanding of the place, are diverse and varied, which, according to the climate, function and materials, have many attractions to be seen. Understanding the perceived experience of visitors is an important process in the continuation of the life of architectural attractions as a destination. Understanding how a place affects visitors and their experiences is valuable; Because tourists and visitors, by analyzing their experience, are the final judges of the visit. The aim of the current research is to investigate how the visitor's experience in Isfahan's Jame Atiq Mosque as a museum of Islamic-Iranian architecture affects the development of architectural tourism and also to identify the Effective factors on the experience. The research method is a descriptive-analytical type that was carried out by a survey method. The statistical population of this research is the visitors of Jame Atiq mosque in Isfahan. To determine the number of the research sample, the number of 217 people was obtained by simple random method and based on Morgan's table. The data collection was done by the questionnaire and the reliability of the research tool was confirmed by obtaining an alpha of 0.842. In order to analyze the data, Spearman's correlation test, regression and factor analysis were used in the SPSS software environment. The results of the correlation and regression test show that there is a positive and significant relationship between the experience of visitors of Jame Atiq Mosque and the development of architectural tourism, and the variable of visitor experience predicts the development of architectural tourism. Also, using the factor analysis test, eight factors were identified as effective factors in the visitor's experience and the development of architectural tourism.
    Keywords: Visitor experience, Architectural tourism, Jameh Atiq mosque of Isfahan
  • Parmiss Zanitchkhah, Alireza Razeghi * Pages 353-373
    The acceptance of “Military Heritage” as cultural heritage and the necessity of conserving its integrated structures to the surrounding cultural landscapes, occurred at an international level, after the foundation of ICOMOS International Scientific Committee on Fortifications and Military Heritage. The effectiveness of cultural heritage conservation in general and military heritage in particular, can be guaranteed by creating social knowledge towards the heritage values that can subsequently enhance the quality of military heritage tourism; Following the same trend and by taking the descriptive-exploratory approach and applying interpretive-historical method, this qualitative research aims to recognize the tangible and intangible values of Qazaghkhaneh and Mashq Square in Tehran trough studying its physical-semantic evolution, as one of the most significant modern military heritage complexes in Iran; Then, by using the attitude assessment method, it tries to evaluate the quality of conservation of these values form the viewpoint of BagheMelli Campus students, as one of its remarkable tourist group. The findings of this study show the stabilized position of this complex as a military heritage structure among its audiences and tourists and measures the quality of their perception towards its values and their awareness about its conservation processes at a moderate to low level among the statistical society. By generalizing these results, it can be concluded that developing and implementing strategies to raise awareness among the stakeholders toward the values of various types of military heritage structures, can be an effective step to the conservation of this complex and enhancement of its tourism
    Keywords: Military Heritage Values, Conservation, Tourism, Qazaghkhaneh, Mashq Square, Tehran